Tartaletky s mascarpone krémom a čerstvým ovocím – Recept
Tartaletky s mascarpone krémom a čerstvým ovocím, to je neoddeliteľná kombinácia chutí, ktoré sa náramne dopĺňajú. Tartaletky sú sympatické koláčiky, pripomínajúce koláčové torty – tarty, ale v oveľa menšom prevedení. Sú to košíčky plnené najrôznejšími plnkami a najkrajšie sú podľa mňa ozdobené čerstvým ovocím. Vyskúšajte tento recept a upečte si tartaletky s mascarpone krémom.
Poznáte tartaletky?
Tartaletky pochádzajú z Francúzska a francúzske slovo tarte znamená koláč – “tart“, “pie” “pité” a môžeme ich teda zaradiť ku krehkrému pečivu. Cesto sa podobá na “pité” alebo “pie”, ale tartaletky sa nezakrývajú cestom zvrchu, ako je to obvyklé u spomínaných koláčov (viď. obrázky nižšie).
Čo ak nemám formičky na tartaletky?
Príprava tartaletiek je možno trochu pracnejšia, pretože košíčky najprv upečieme, necháme vychladnúť a až potom plníme. Cesto sa dáva piecť v špeciálnych formách, ale čo v prípade, že si chcete vyskúšať môj recept hneď teraz?
Ešte nezúfajte, aj ja som dostala minule takú spontánnu chuť upiecť tartaletky a neodradili ma ani špeciálne formičky. Samozrejme, že už po formičkách na tartaletky pokukujem, ale moja tartaletková premiéra sa zaobišla aj bez špeciálnych formičiek a úplne perfektne mi poslúžili silikónové formičky na muffiny 🙂
Tartaletky sú úžasné v tom, že ich môžete plniť naozaj čím chcete, dokonca sú výborné aj na slano, ale o tom nabudúce. Dajú sa z nich vytvoriť hotové majstrovské diela, ktoré sú chutné a ešte aj oku lahodiace.
A teraz ostáva už len zamiesiť cesto, naplniť formičky, dať ich piecť, spraviť plnku, naplniť košíčky a na záver ozdobiť. Tartaletky sú podľa mňa také úžasné preto, lebo je s nimi taká piplavá robota 😀
Tartaletky s mascarpone krémom a čerstvým ovocím
Tartaletky s mascarpone krémom a čerstvým ovocím, to je neoddeliteľná kombinácia chutí, ktoré sa náramne dopĺňajú.
- 300 g hladká múka
- 100 g práškový cukor
- 200 g masla
- 1 balíček vanilkový cukor
- 1 ks vajíčko
Mascarpone krém
- 1 bal mascarpone
- 1 ks šľahačková smotana
- práškový cukor podľa chuti
Všetky prísady na cesto vymiesime v mise a najlepšie ak necháme aspoň pol hodinku cesto v chlade postáť, aby sa dobre poprepájali ingrediencie. Múku a práškový cukor môžete preosiať aby bolo cesto nadýchanejšie a krehkejšie.
Ja som si potom z cesta vždy trochu odobrala a poroztláčala po okrajoch silikónového košíčka na muffin. Takto som naplnila všetky formičky čo som mala. Nezabudnite popichať spodok košíčka vidličkou aby sa pri pečení nenafúkol. Dala som piecť na 180° C asi na 15-20 min. Záleží aké hrubé sú košíčky.
Krém si pripravíme tak, že vyšľaháme mascarpone so šľahačkovou smotanou a pridáme cukor podľa chuti. Netreba šľahať dlho, aby sa šľahačka neprešľahala. Môžete šľahať naraz mascarpone aj šľahačku.
Keď sú košíčky vychladnuté do každého môžete na spodok dať trochu obľúbeného lekváru, alebo malinové coulis. Následne do každého pridáte mascarpone krém. Použitím cukrárskeho vrecka sa dá vykúzliť hotové umelecké dielo.
Na záver už len ozdobiť čerstvým ovocím ja som použila aj trochu lyofilizovaných malín
Tartaletky sa dajú podávať na mnoho spôsobov, toto je jeden z nich. Nechajte sa teda inšpirovať a zohrievajte rúru 🙂 Hoďte mi do komentu, aká kombinácia príchutí je podľa vás ta naj?