BLOG

  • Prstové farby – maľovanie s deťmi
    U nás sa maľuje a kreslí pomaly každý deň. Či sú to pastelky, ceruzky, fixky, vodové farby, a najnovšie prstové farby. Musím uznať, prstové farby sú naozaj vhodnou variantou, ak chcem s malým dieťaťom nerušene a plnohodnotne maľovať a nebyť pri tom v strese, ako to z neho, prípadne i z okolia, nakoniec zmyť. Pamätám si na svoj prvý tvorivý počin so Slnkom. Kúpila som vodové farby (veď tie nenarobia toľko galiby), štetce a hor sa maľovať s dieťaťom. Mhm. Aká som ja len bola naivná, keď som si myslela, že Slnku pekne vysvetlím, že najprv nech namočí štetec do vody a potom do farby a potom na papier – aha jéééj, pekné. A pekne si budeme maľovať. Až sa nahlas smejem teraz. Maľovali sme celkom pekne, ibaže s tým štetcom ho to bavilo len chvíľu. Áno, aj vodové farby sa dajú prstami nanášať na výkres, ale z tých malých prštekov tá vodová farba zlezie až za nejaký čas, takže sme pár dní mali doma malého vodníka 😛 Práve z toho dôvodu som sa rozhliadala po spomínaných prstových farbách, pretože tie nezanechávajú malé detské rúčky, a v podstate ani oblečenie od farby. Naozaj sa nám to osvedčilo. Prstové farby sú vhodné pre deti od 2 rokov Prvýkrát sme s nimi maľovali na plátno a teda, prstové farby na plátne držia. Neviem sa rozhodnúť, či Slnko radšej maľovalo, alebo si tie farby rozotieralo po rukách. Deti sa radi zoznamujú s okolím aj pomocou hmatu, tak som to naše Slnko nechala nech si užije aj to čvachtanie farby medzi prštekmi 😀 Ešteže som sa na túto tvorivú aktivitu patrične pripravila. Aj keď sú to farby, ktoré idú zmyť, radšej sme sa prezliekli do “umeleckého outfitu” a priznám sa, že ako prvé ma napadlo: “Teraz by sa mi zišiel nejaký jednorazový, igelitový pršiplášť.”. Priznávam, keď sme išli maľovať, mala som obavy, kde všade a čo všetko bude od farby, ale rýchlo som stopla všetky hrozivé scenáre. Stôl som zakryla obrusom z vriec na smeti, do pohára so štetcami som dala len málo vody (ak by sa vylialo tak nech sa nevyleje veľa) – jednoducho som sa snažila čo najviac zamedziť vzniku katastrofy a celé maľovanie sme si obaja so Slnkom užili. Výsledkom je hotové umelecké dielo, ktoré už visí na stene. Maľovanie prstovými farbami je vhodné pre rôzne techniky Ďalšie maľovanie prstovými farbami bolo už profesionálnejšie a zvolila som techniku, ktorá je teraz veľmi aktuálna. Áno, taká jesenná umelecká technika – so Slnkom sme na prechádzke nazbierali nejaké popadané listy a tie sme potom odtlačili na výkres. Odltačky by sa dali robiť aj so zemiakovými pečiatkami, ale to vyskúšame nabudúce. Prstové farby som úplnou náhodou našla pri nakupovaní v Lidli.
  • S príchodom jari prichádza aj znovuzrodenie
    Po tmavých a dlhých mesiacoch zimy konečne prišla jar. Ja viem, že podľa kalendára je jar už mesiac, ale moji starí rodičia vravia, že jar prichádza až po kresťanskej Veľkej noci. A práve preto s príchodom jari prichádza aj znovuzrodenie. Na jar sa všetko preberá zo zimného spánku a ja nedočkavo čakám na všetky tie krásne farby kvetov, ktoré sa chystajú kvitnúť. Momentálne ma najviac teší pohľad na rozkvitnuté čínske čerešne, ktorým sa hovorí aj sakury a ktoré mám každý deň na očiach. S rozkvitnutými tulipánmi a narcismi ide o krásnu súhru farieb. Minulý týždeň som sa zobudila na zvuk kosačky a uvedomila som si, že ten zvuk zbožňujem, pretože je znamením krásnych slnečných dní. Čo znamená znovuzrodenie? Znovuzrodenie je podľa synonymického slovníka: “návrat do života; opätovný rozkvet niečoho, obrodenie, obroda, obroda ľudskej dôstojnosti; duchovné znovuzrodenie, oživenie, vzkriesenie…” Ja tento pojem vnímam ako stále sa opakujúci, všadeprítomný cyklus – každý deň ráno keď sa človek zobudí zažíva také malé znovuzrodenie, každý týždeň, mesiac a samozrejme aj každý začiatok roka je znovuzrodením. Môj partner to povedal veľmi krásne, keď som sa ho pri rannej káve pýtala, čo preňho znamená slovo “znovuzrodenie”. Jeho odpoveď bola presvedčivá – “nové začiatky”. Vtedy som si uvedomila, vďaka Bohu, že je súčasťou môjho života, pretože ma učí úžasné veci, ktoré sú podľa mňa, pre moje znovuzrodenie neodmysliteľnou súčasťou. Myslím si, že ako ľudia by sme mali robiť všetko čo je v našich silách pre naše znovuzrodenie. Je to ako povedať “áno” prichádzajúcej zmene, byť otvorený novým možnostiam a nebáť sa, pretože strach v takomto prípade napácha len škodu. Je zbytočné báť sa a striktne odmietať tento proces transformácie, pretože ide o prirodzený proces duchovného vývoja. Trochu iný pohľad na znovuzrodenie Nedávno som počula príbeh o žene, zdravotnej sestre, ktorá podstúpila transplantáciu srdca. Táto operácia dopadla dobre a po zotavení táto pani začala pomáhať ľuďom zo svojho okolia. Ako zdravotná sestra, zasvätila svoj život pomoci druhým, pretože svoju prácu vníma ako svoje poslanie. Nečakajme až na “transplantáciu srdca” aby sme prijali znovuzrodenie. Každý jeden deň je šanca, ako sa vraví: “zmeniť sa z larvy na motýľa”. Verím, že si všetci navzájom pomáhame na ceste znovuzrodenia, ale musíme vidieť srdcom. A toto je náročná úloha, pretože žijeme v ťažkých časoch, kedy máme oči ale nevidíme, a máme uši ale nepočujeme. Vtipná poznámka mimo tému znovuzrodenia Priznám sa, že voľakedy som si predstavovala písanie blogov ako náramne jednoduchú činnosť, ktorá sa dá úplne v pohode a s prehľadom zvládať popri varení “Najlepšej brokolicovej krémovej polievky” s notebookom na kuchynskej linke a s dieťaťom pobehujúcim vôkol. Nechápem ako som mohla byť taká naivná 😀 haha. Tento blog píšem dva dni a som rada, že som stihla navariť a aspoň jedno jedlo odfotiť nech mám fotky do receptu. Notebook na kuchynskej linke neprichádza do úvahy, pretože keď varím, sama mám málo miesta. Tak ja len toľko popri varení – aby ste mali čo čítať napríklad popri varení.
  • Jednoduché mini pavlovky
    Moje vianočné pečenie sa prehuplo do malého experimentu. Rozmýšľala som, čo spravím zo zvyšných bielkov a napadlo mi, že vyskúšam mini pavlovky. Priznám sa, robila som ich úplne prvýkrát a musím uznať, že sa podarili. Z výsledku som taká nadšená, že tento recept si ukladám a budem ho pravidelne piecť. Naozaj jednoduché mini pavlovky Kým som našla recept na jednoduché mini pavlovky, chvíľu som pátrala a študovala ako sa pavlovky pripravujú. Dlho som sa odhodlávala, pretože veľa receptov ma skôr odradilo. Vychádzala som z receptu tu, a s výsledkom som spokojná. Na papier na pečenie som si nakreslila kruhy, aby boli mini pavlovky v rámci možností rovnaké. Obkreslila som pohár 😉 bolo to šup-šup. Len cukrárske vrecko som mala malé a myslela som si, že ho presvedčím, že dáme to naraz 😀 mýlila som sa a sladká snehová zmes bola takmer všade 😀 akoby mi pri tom naše Slnko pomáhalo (haha). Takže nabudúce väčšie cukrárske vrecko. Rúru som si predhriala vopred. Zapla som režim fukár (vrtulka) a dala som na 150°C. Keď som vložila plech s mini pavlovkami znížila som rúru na 90°C a piekla som 2 hodiny. Vôbec som ju neotvárala (vo všetkých receptoch to zakazovali 🙂 ) a po 2 hodinách som rúru vypla. Mini pavlovky potrebujú svoj čas a teda radšej nič neuponáhľať. V ďalšom recepte som sa dočítala, že najlepšie je pavlovky nechať po dopečení vychladnúť v zatvorenej rúre cez noc. Spravila som to tak. Piekla som ich večer, takže do rána vychladli v rúre a naozaj boli ukážkové. Krém som spravila s mascarpone a šľahačky. Vyšľahala som spolu s trochou medu. Zdobila som malinami a hroznom. Hodilo by sa aj malinove coulis, alebo niečo iné kyselkavé na poliatie napríklad. Do vnútra som schovala malinu. Pavlovky boli krehké, mierne chrumkavé a na jazyku sa rozpúšťajúce, ako obláčik. Bolo to mňam 🙂
  • Podpecník so smotanou, slaninkou a kôprom
    Perfektný podpecník so smotanou, slaninkou a kôprom si pripravíte úplne jednoducho s týmto receptom. Podpecníky sa robievajú aj na sladko (odporúčam kombináciu marhuľa-škorica). Tejto slanej pochutine sa vraví aj podplamenník, posúch či pečený langoš. Ako sa pripravuje podpecník so smotanou, slaninkou a kôprom? Na prípravu tohto slaného koláča som najprv použila hladkú múku, no nedalo mi, a na ďalší deň som ho skúsila upiecť z chlebovej múky. Môžete použiť ražnú, alebo ju môžete zmiešať s pšeničnou, pretože ražná sa zvykne dosť lepiť. Samozrejme, použite múku aká vám vyhovuje najviac, kľudne aj špaldovú, výsledok bude vždy perfektný, pretože tam idú samé dobré ingrediencie. Podpecník sa výborne hodí na večeru, alebo k fazuľovej polievke, či len tak. Ak ste milovníkmi vína, viem si predstaviť takúto maškrtu aj k vínku. Jeho výhodou je, že sa dá robiť na mnoho spôsobov – kľudne aj s bryndzou, alebo ako som spomínala na začiatku, ja si pamätám ako sme ho robievali na sladko s marhuľami a škoricovým cukrom. Jednoducho s tým, čo máte radi. Podpecník si hravo pripravíte aj s deťmi Zapojte svoje deti do varenia, či pečenia a uvidíte ako ich to bude baviť a sami uznáte, že sa extrémne rýchlo učia nové veci. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že pri druhom pečení podpecníka si naše Slnko pamätalo postup – kedy ide smotana, cibuľa, slaninka a šup do rúry. A tá radosť v očiach. Keď bol podpecník v rúre, naše Slnko nedočkavo čakalo a stále mi rozprávalo, že rúra páli a že to bude mňam-mňam. Možno si poviete, že sami podpecník urobíte šikovnejšie a že sa vám nechce po deťoch upratovať kuchyňa, no za seba môžem povedať, že to nebolo také hrôzostrašné ako som si myslela. Viac neporiadku naše Slnko spraví keď ho necháme samé jesť 😀 Vtedy ako prvé obráti hore nohami tanier či misku, a keď to nejde kvôli prísavke, tak to jedlo aspoň porozotiera vôkol seba a nezabudne vynechať svoje vlásky 😀 Asi to je tým, že deti sa radi zapájajú do dospeláckych prác. Oni to vnímajú ako hru a zábavu a nie ako otravnú povinnosť. Deti sú čisté stvorenia a všetko nasávajú ako špongie. Priam sršia nedočkavosťou, kedy im my dospeláci ukážeme ďalšie nové veci, čo by sa mohli naučiť. Deti svojim rodičom radi pomáhajú, to len veľakrát dospelácka pohodlnosť im v tom bráni. Možno si myslíte, že takéto aktivity sú pre deti zbytočné, ale opak je pravdou. Niekedy sú takéto bežné činnosti oveľa viac, ako drahé hry, ktoré veľakrát za chvíľu omrzia. Naše Slnko má množstvo kadejakých hračiek, ale nič sa nevyrovná tomu, keď môže mame asistovať pri varení, upratovaní či tatovi pri opravovaní a inom majstrovaní. Po pol hodinke pečenia sa Slnko dočkalo a vychutnalo si takmer vlastnoručne pripravený podpecník so smotanou, slaninkou a kôprom. My sme mu len trošičku asistovali. Vedeli ste, ako vznikol podpecník? Podpecník vznikol z prekysnutého cesta na chlieb. Ja som o tom počula len nedávno a som z toho v úžase. Opäť sa len potvrdilo, že najlepšie veci vznikajú “náhodou” či “omylom”.
  • Najlepšia Raffaello torta
    Ak ste milovníkom Raffaello bonbónov, tak sa určite zamilujete do tejto Raffaello torty. Toto je najlepšia Raffaello torta, ktorá chytí za srdce nejedného milovníka Raffaello bonbónov, ak ho chcete potešiť na narodeniny. Táto Raffaello torta je lahodná, korpus mäkký a naozaj chutí ako Raffaello. Nápad na Raffaello tortu vznikol spontánne a keď sa dejú spontánne veci, vždy je z toho perfektný výsledok. Teda aspoň u mňa. Tento recept si sem ukladám hneď, kým na celý ten postup nezabudnem a rada sa teda aj podelím 😉 Raffaello torta na narodeniny bola výzva Ja, ako cukrársky samouk domáci, mám nesmiernu radosť z každej vydarenej torty a zákusku a musím uznať, že táto Raffaello torta je jedna z mojich najlepších počinov. Normálne som z nej odpadla od úžasu keď sme ju konečne išli krájať. Musím uznať, že Raffaello torta na narodeniny bola pre mňa výzva, no o to viac som bola odhodlaná ju spraviť perfektnú. Recept na Raffaello tortu prešiel najprv testovacou ochutnávkou Kým som sa rozhodla zverejniť recept na Raffaello tortu, prešla najprv testovacou ochutnávkou. Hodnotiaca komisia sa skladala s najväčších labužníkov a kritikov z môjho najužšieho okolia 🙂 a keďže prešla aj chuťovými kanálikmi nášho ročného Slnka, bolo rozhodnuté, že recept môžem uložiť. Verím, že Raffaello torta sa vám podarí tak ako mne a ešte viac vám bude chutiť. S odhodlaním a láskou upečiete a pripravíte krásnu a lahodnú Raffaello tortu a potešíte tak nielen seba, ale aj oslávenca. Alebo si ju spravte len tak, veď nemusíte čakať na narodeniny. Do tohto zimného, vianočného času sa perfektne hodí.