Čokoládovo-banánová torta
Táto čokoládovo-banánová torta je ideálna, ak ste milovníkom čokolády a oceníte jednoduchosť prípravy s perfektným výsledkom. Mojim cieľom je, ukázať vám, že dobrý koláč či zákusok sa dá pripraviť úplne jednoducho, bez zbytočných komplikácii.
V hlavnej úlohe čokoláda a banány
Milujem čokoládu a tá sa k banánom jednoznačne hodí, o tom niet pochýb. Rada experimentujem a ešte radšej mám jednoduché, rýchle recepty, pretože nie vždy mám čas a chuť stráviť hodiny v kuchyni. Najväčšou motiváciou je to dobré jedlo, ktoré z toho vzíde.
Základ bol veľa čokolády
Najčokoládovejší korpus, najčokoládovejšia plnka, jednoducho veľa čokolády, pretože to je čokoládovo-banánová torta. Perfektne sa hodí napríklad cez víkend ako zákusok k obedu, alebo aj uprostred týždňa, keď máte chuť na niečo čokoládové k poobednej káve.
Pár tipov k príprave čokoládovo-banánovej torty
Suroviny na krém musia mať rovnakú teplotu, aby sa krém pri šľahaní nezrazil. V prípade, že by sa aj napriek vašej snahe zrazil, ešte sa to dá napraviť. Všetko spolu miešajte pri zohrievaní nad parou (zmes bude tekutá nezľaknite sa) a následne odložte do chladničky. Krém opäť stuhne keď sa vychladí a vy ho môžete použiť do torty.
Čokoládový korpus môžete potrieť džemom (napr. marhuľovým) a až potom poukladať čerstvé banány, ale rátajte s tým, že krém už tak veľmi nestuhne, pretože sa nebude mať kam prebytočná vlhkosť nasať do čokoládového korpusu, pretože vrstva džemu tomu zabráni. Čokoládovo-banánovú tortu by ste mali v tom prípade len šťavnatejšiu.
Pri servírovaní som si tortu najprv rozkrájala na 8 častí a zdobila som každý trojuholník individuálne pri servírovaní na tanieri. Išlo len o vizuálny efekt. Banány by rýchlo zhnedli, takže som zvolila možnosť dokrájať vždy čerstvé na danú porciu 😉
Namiesto banánov by sa bez debaty hodili maliny i jahody 😉 Skúšajte, pečte a tešte sa z úžasných výsledkov a vychutnávajte si dobré jedlo, ktoré sa dá pripraviť aj jednoducho.
Čokoládovo-banánová torta
Potrebujeme
Korpus
Plnka
Postup
Korpus
Ako prvé si vyšľahám z bielok tuhý sneh a dám ho bokom. Následne šľahám žĺtka s cukrom a začnem pridávať Holandské kakao s kypriacim práškom, striedavo s olejom.
Túto zmes pomaly ručne vmiešam do snehu, ktorý som vyšľahala na začiatku.
Pečiem na 180°C cca 25min, vo vymastenej a krupicou vysypanej tortovej forme. Ja som použila formu s priemerom 20cm a po upečení a vychladnutí som korpus rozkrojila na dva pláty.
Plnka
Zohrejem 100 ml smotany na šľahanie (skoro k varu) a s takouto horúcou šľahačkou polejem 100 g čokolády na varenie (polámanej na kocky) a nechám asi 10 min.
Metličkou to potom rozmiešam a nechám úplne vychladnúť.
Mascarpone so šľahačkou vyšľahám a pridám cukor, roztopenú čokoládu z prvého kroku a Holandské kakao. Vznikne nadýchaný krém.
Zdobenie
Čokoládový korpus prekrojíme na 2 pláty. Prvý plát položíme na servírovací tanier poukladáme naň kolieska čerstvého banánu. Čokoládovú tortu plním vo forme v ktorej sa piekla (bez spodnej časti).
Následne rozotrieme cca polovicu čokoládového krému a zakryjeme druhým plátom čokoládového korpusu, ktorý zvrchu potrieme krémom, ale necháme si aj na koniec na zakrytie bokov torty. Necháme aspoň 2 hodiny v chladničke schladiť a následne môžeme servírovať.