Biela špargľa s holandskou omáčkou a pečenými zemiakmi
Biela špargľa je plná vitamínov, minerálov a je ľahko stráviteľná, čo jej pridáva na obľúbenosti. Recept na jednoduchý obed či večeru v podaní biela špargľa s vareným vajíčkom, holandskou omáčkou a pečenými zemiakmi.
Možno sa to nezdá, pri predstave “holandská omáčka”, ale tento recept je pomerne jednoduchý a keďže sa aj naše Slnko oblizovalo až za ušami, tento recept “Biela špargľa s holandskou omáčkou a pečenými zemiakmi” si sem zapisujem, nech sa nestratí.
Biela špargľa je elixír zdravia
Biela špargľa obsahuje množstvo prospešných látok a preto sa považuje za elixír zdravia a mladosti. Biela špargľa je chuťovo jemnejšia avšak zelená má vyšší podiel vitamínu C.
Biela špargľa je bohatá na vlákninu, bielkoviny, betakarotén, vitamín E a C. Ďalej obsahuje aj vitamíny skupiny B – tiamín, riboflavín, pyridoxín, niacín, biotín, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú.
Z minerálov sú zastúpené v bielej špargli: draslík, zinok, fosfor, jód, železo, vápnik, horčík, mangán, síra, meď a selén.
Špargľa priaznivo pôsobí na srdce a cievny systém, stimuluje krvotvorbu, podporuje detoxikáciu organizmu a činnosť čriev. Pozitívne pôsobí aj pri ochorení obličiek a močového mechúra. Veľmi vhodná je pre diabetikov a ekzematikov.
Viac zaujímavostí o špargli sa dočítate v tomto článku.
Biela špargľa s holandskou omáčkou, ktorá vlastne nie je z Holandska
Holandská omáčka je omáčka zo šľahaných žĺtok a masla. Perfektne dotvára tento recept a inak by som bielu špargľu jesť už ani nechcela. Prípravy holandskej omáčky sa netreba báť, základ je až do konca šľahať a nenechať ani na sekundu bez dozoru a bez šľahania.
Holandská omáčka nepochádza z Holandska, ako by mohlo z názvu vyplývať. Holandská omáčka pochádza z Francúzska, kde jej hovoria “La sauce hollandaise” alebo “Sauce Isigny” podľa mesta Isigny-sur-Mer kde sa v tej dobe vyrábalo prvotriedne maslo. Holandská omáčka je základnou omáčkou klasickej francúzskej kuchyne.
Bielu špargľu treba narozdiel od zelenej ošúpať a naozaj ju len oblanširujeme. Stačí ak ju dáme do vriacej vody na 3 minúty a potom je dôležité ju schladiť a zastaviť tak proces varenia. Špargľa tak ostane chutná, nerozvarená a plná vitamínov.
Biela špargľa s holandskou omáčkou a pečenými zemiakmi
Ingrediencie
Holandská omáčka
Postup
Zemiaky a biela špargľa
Očistíme zemiaky, nakrájame a dáme variť (do vody pridáme cca 1 a pol ČL soli). Kým sa uvaria zemiaky, vyhrejem rúru.
Predvarené zemiaky zlejeme a dáme na masťou vymastený plech. Zemiaky osolíme a okoreníme, pridáme trochu červenej papriky a tymián. Premiešame a ešte raz osolíme a okoreníme, nech je to všade dochutené. Dáme do rúry piecť na 200°C a pečieme cca 30 min.
Špargľu ošúpeme a odlomíme cca 3 cm zo spodnej časti z každej špargle (odlamujeme po jednom).
Špargľu dáme do vriacej, osolenej vody na 3 minúty. Potom ju zlejeme a schladíme v studenej vode, aby sa zastavil proces varenia.
Medzitým varíme vajíčka, každý podľa vlastného vkusu.
Ja varím tak, že ich privediem k varu, mám ich zakryté a potom keď si spomeniem, že varím vajíčka (asi za 10 min) ich vypnem a zlejem a na schladenie im napustím studenú vodu a nechám chvíľu tak.
Holandská omáčka
Dáme variť vodu v hrnci, ktorý poslúži ako vodný kúpeľ. Medzitým roztopíme maslo (buď na sporáku, alebo v mikrovlnke).
Žĺtky budeme šľahať metličkou v miske nad pripravenou vriacou vodou. Za stáleho šľahania pridáme biely vínny ocot
Pokračujeme v šľahaní a pomaly pridávame rozpustené maslo. Postupne ho zašľahaváme, kým sa nevytvorí hladká, lesklá, hustá omáčka. Dochutíme soľou, čiernym korením a pokvapkáme citrónovou šťavou.