vianocne pecenie viedenské vanilkové rožky

Recept: Viedenské vanilkové rožky

Vianočné pečenie má svoje čaro a u nás nesmú chýbať tieto úžasné viedenské vanilkové rožky. Tento recept používam dlho a musím uznať, že sú naozaj úžasné i keď ja mám radšej linecké. S týmto receptom to ide šikovne.

Sviatočné pečenie zahájili viedenské vanilkové rožky

Tak ako každý rok, aj teraz sa u nás pečie a všade rozvoniava vianočné pečivo. Milujem vôňu cesta a ešte viac keď sa začnú všetky tie dobroty piecť. Tieto vanilkové rožky robievam už roky a chutia všetkým. Ja som sa tiež minule pristihla ako som si išla po jeden-dva a to ja preferujem skôr linecké.

Viedenské vanilkové rožky

Toto je recept, ktorý robím každé Vianoce. Jediná surovina, ktorú zvyknem zameniť, sú mleté mandle. Mením ich za mleté orechy, ale to už sú potom orechové rožky 😛 ktoré sú takisto úžasné. Tento rok však bolo rozhodnuté, že použijem mandle, aby ich mohlo papať aj naše Slnko.

vianocne pecenie viedenské vanilkové rožky
vianocne pecenie viedenské vanilkové rožky

Do cesta pridávam aj štipku soli, ktorá im dodá taký zaujímavý slaný koncový podtón, takže určite nezabudnite a hlavne sa nebojte dať poriadnu štipku soli 😉

Moje poznámky k receptu na viedenské vanilkové rožky

S cestom sa pracuje najlepšie keď nie je studené. Ak je studené, zvykne sa droliť, čo nepoteší. Ja si vždy rozdeľujem cesto na menšie kúsky a pomôže keď ho pred vaľkaním ešte pomačkám, čím sa zohreje. Vaľkám ručne hadíka, ktorého ohnem do tvaru rožka. Mne sa najlepšie robí takto, ale môžete vyvaľkať aj dlhého hadíka a toho potom nožom rozdeliť na rovnaké kusy.

Vanilkové rožky poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie a pečiem na 180°C asi 15-20 min do ružova.

Upečené rožky, ešte teplé, obalím v práškovom cukre, ktorý zmiešam s vanilkovým cukrom a potom už ich len ustrážiť, lebo sa rýchlo jedia.

Recept: Viedenské vanilkové rožky

Obtiažnosť: Začiatočnícke

Ingrediencie

Postup

  1. Všetky suroviny necháme zohriať na izbovú teplotu. Hlavne maslo musí zmäknúť.

    Následne vymiesime kompaktné cesto, ktoré sa nelepí a necháme ho chvíľu odpočinúť.

  2. Potom ho porozdeľujem na rovnaké kusy a začnem ručne vaľkať hadíky, ktoré ohnem do tvaru rožka.

    Dám na plech vystlaný papierom na pečenie piecť na 180°C cca 15-20 min do ružova.

  3. Ešte teplé obalím v práškovom cukre. 

Kľúčové slová: viedenske vanilkove rozky, vianocne pecenie,

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *