tradičné žĺtkové rezy vianocne pecenie

Recept: Tradičné žĺtkové rezy

Žĺtkové rezy aké robila moja babka

Tradičné žĺtkové rezy pripravujem rada, pretože ide o nenáročný recept a zvládne ho aj začiatočník. Korpus na týchto žĺtkových rezoch je krehký a šťavnatý. Aké by bolo vianočné či veľkonočné pečenie bez týchto rezov?

Táto dávka na žĺtkové rezy je akurát do plechu s rozmermi cca 30×40 takže jedným vrzom mám veľa koláčikov. Jupí 🙂 Milujem tú vôňu z pečenia.

recept tradičné žĺtkové rezy vianocne velkonocne pecenie
tradičné žĺtkové rezy vianocne pecenie

Príprava tradičných žĺtkových rezov

Ak chcete aby boli žĺtkové rezy naozaj perfektné a šťavnaté, nezamieňajte mleté orechy za lacnejšiu zmes mletých orechov, pretože v konečnom dôsledku na to doplatí neborák korpus, ktorý nebude tak šťavnatý. Nie že by boli potom rezy zlé, len nebudú také šťavnaté.

Takisto je to s maslom. My máme radšej zákusky s maslom ako s náhradami a sú s tým maslom predsa šťavnatejšie.

Žĺtkovú polevu dávam na korpus hneď ako ho vyberiem z rúry a potom nechám vychladnúť. Po vychladnutí žĺtkové rezy krájam teplým nožom a pomaly, aby sa mi nepolámala žĺtková poleva. Najprv s teplým nožom vediem rez v poleve, potom ho opláchnem v teplej vode a urobím rez pomaly už aj v korpuse. Toto opakujem kým nenakrájam celý plech 🙂 Chce to trpezlivosť. Je to taká psycho-hygiena.

Vedeli ste že žĺtkové rezy sa nazývajú aj jarné orechové rezy?

Dáva to zmysel, moja babka ich robievala na Vianoce a na Veľkú noc takže už to úplne chápem 🙂

Recept: Tradičné žĺtkové rezy

Obtiažnosť: Začiatočnícke Najlepšia sezózna: Zima

Ingrediencie

Korpus

Žĺtková poleva

Postup

  1. Zapnem rúru na 180°C nech sa zohreje. Zo štyroch bielkov si vyšľahám sneh a dám ho bokom.

  2. Maslo izbovej teploty začnem šľahať s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom.

  3. Postupne pridávam múku a následne aj mleté orechy. 

  4. Nakoniec do tohto cesta ručne vmiešam sneh a vylejem ho na vymastený a krupicou vysypaný plech. Pečiem na 180°C cca 20 min, do zlato-hneda.

Žĺtková poleva

  1. Kým sa pečie korpus, pripravím si žĺtkovú polevu. Začnem šľahať žĺtky a postupne do nich pridávam práškový cukor a šľahám kým sa vytvorí pekná, nadýchaná zmes.

  2. Žĺtkovú polevu nanášam na horúci korpus a nechám vychladiť. Krájam teplým nožom a hlavne pomaly aby sa poleva nepolámala.

Kľúčové slová: recept, žĺtkové rezy, tradičné, vianočné pečenie,

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *