Recept: Tradičné žĺtkové rezy
Tradičné žĺtkové rezy pripravujem rada, pretože ide o nenáročný recept a zvládne ho aj začiatočník. Korpus na týchto žĺtkových rezoch je krehký a šťavnatý. Aké by bolo vianočné či veľkonočné pečenie bez týchto rezov?
Táto dávka na žĺtkové rezy je akurát do plechu s rozmermi cca 30×40 takže jedným vrzom mám veľa koláčikov. Jupí 🙂 Milujem tú vôňu z pečenia.
Príprava tradičných žĺtkových rezov
Ak chcete aby boli žĺtkové rezy naozaj perfektné a šťavnaté, nezamieňajte mleté orechy za lacnejšiu zmes mletých orechov, pretože v konečnom dôsledku na to doplatí neborák korpus, ktorý nebude tak šťavnatý. Nie že by boli potom rezy zlé, len nebudú také šťavnaté.
Takisto je to s maslom. My máme radšej zákusky s maslom ako s náhradami a sú s tým maslom predsa šťavnatejšie.
Žĺtkovú polevu dávam na korpus hneď ako ho vyberiem z rúry a potom nechám vychladnúť. Po vychladnutí žĺtkové rezy krájam teplým nožom a pomaly, aby sa mi nepolámala žĺtková poleva. Najprv s teplým nožom vediem rez v poleve, potom ho opláchnem v teplej vode a urobím rez pomaly už aj v korpuse. Toto opakujem kým nenakrájam celý plech 🙂 Chce to trpezlivosť. Je to taká psycho-hygiena.
Vedeli ste že žĺtkové rezy sa nazývajú aj jarné orechové rezy?
Dáva to zmysel, moja babka ich robievala na Vianoce a na Veľkú noc takže už to úplne chápem 🙂
Recept: Tradičné žĺtkové rezy
Ingrediencie
Korpus
Žĺtková poleva
Postup
Zapnem rúru na 180°C nech sa zohreje. Zo štyroch bielkov si vyšľahám sneh a dám ho bokom.
Maslo izbovej teploty začnem šľahať s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom.
Postupne pridávam múku a následne aj mleté orechy.
Nakoniec do tohto cesta ručne vmiešam sneh a vylejem ho na vymastený a krupicou vysypaný plech. Pečiem na 180°C cca 20 min, do zlato-hneda.
Žĺtková poleva
Kým sa pečie korpus, pripravím si žĺtkovú polevu. Začnem šľahať žĺtky a postupne do nich pridávam práškový cukor a šľahám kým sa vytvorí pekná, nadýchaná zmes.
Žĺtkovú polevu nanášam na horúci korpus a nechám vychladiť. Krájam teplým nožom a hlavne pomaly aby sa poleva nepolámala.