vianočné pečenie metrový koláč

Recept: Metrový koláč

Vynikajúci sviatočný koláč

Metrový koláč je sviatočná klasika, ktorá sa nezaprie a sprevádza nás na Vianoce a Veľkú noc. Tento recept mám od svojej mamy a tá ho má od svojej mamy, čiže ďalší tradičný, poctivý recept ako ho robievala moja babka.

Metrový koláč sa nazýva aj metrák, metrová roláda, metrové rezy, tunelový koláč a nech mu vravíme akokoľvek, je to naozaj vynikajúci koláč – poctivá klasika, ktorú by som nijak nemenila.

Metrový koláč počas sviatočného pečenia nesmie chýbať

U nás je to klasika, ktorá nesmie medzi tými všetkými sviatočnými sladkosťami a slanosťami chýbať. Keď som bola malá, nechápala som prečo sa volá metrový. Pamätám si, ako mi mama vysvetlila, že to preto, lebo je ho toľko – a rukami ukázala pomyselný meter 🙂

Samozrejme, metrový koláč robíme na 2 časti, ináč by sa s ním asi nedalo manipulovať a ani by ho nebolo kde skladovať.

Ako vyzerá metrový koláč

Metrový koláč je dvojfarebný – žltý a hnedý nadýchaný korpus, spojený maslovým krémom s príjemným rumovým podtónom a chrumkavou vrstvou čokolády na vrchu. Mňam.

Robieva sa aj nepečená varianta z Bebe keksov, ale to už je niečo úplne iné. Taký nepečený “metrový koláč” sa u nás volá Zebričkový koláč – je výborný, ale originál je predsa len nenahraditeľný.

vianočné pečenie metrový koláč
vianočné pečenie metrový koláč

Ako sa robí metrový koláč

Metrový koláč je základ vianočného pečenia, niečo ako koledy na Vianoce, alebo vianočné rozprávky. Pečiem ho vo forme na srnčí chrbát, ktorú vymastím a vysypem detskou krupicou.

Po upečení si nakrájam korpusy asi na 1 cm hrubé plátky. Ukladám ich na alobal a aby mi to držalo pokope, najprv si na ten alobal nahrubo nanesiem krém (iba taký pás aby aj na spodku koláča bol krém).

Korpusy na metrový koláč ukladám striedavo žltý a hnedý. Vždy natriem plnku na jeden korpus a prilepím k predchádzajúcim. Metrový koláč robím na dve časti aby bol spratný. Nakoniec celý metrový koláč natriem krémom a nechám najlepšie cez noc stuhnúť.

Na druhý deň metrový koláč opatrne rozbalím a nanesiem vrstvu čokolády (roztopím čokoládu s maslom), zabalím naspäť do alobalu a opäť nechám stuhnúť. Pri krájaní je dôležité nezabúdať, že metrový koláč sa krája do šikma aby vynikol farebný efekt 😉

Recept: Metrový koláč

Celkový čas 14 hod Obtiažnosť: Začiatočnícke Najlepšia sezózna: Zima

Ingrediencie

Korpusy

Plnka

Postup

  1. Zapnem rúru na 180°C nech sa vyhrieva a vyšľahám z bielkov sneh. Keď je hotový, dám ho bokom.

  2. Teraz vyšľahám žĺtka s cukrom a postupne pridávam teplé mlieko. Následne pridávam múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej.

  3. Na záver ručne vmiešam sneh a polovicu cesta vylejem do vymastenej a krupicou vysypanej formy na srnčí chrbát.

    Do druhej polovice cesta vmiešam 1 PL holandského kakaa a vylejem do druhej formy.

  4. Pečiem na 180°C asi 30-40 min. Pred vybratím spravím špajdlový test - pichnem do cesta a ak sa cesto na špajdlu nenalepí, korpus je upečený.

Postup na plnku

  1. Kým sa pečú korpusy, uvarím si zo Zlatých Klasov a 600ml mlieka hustý puding. Keď je uvarený, nechám ho vychladnúť.

  2. Maslo vyšľahám s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Postupne začnem pridávať vychladnutý puding. Nezabudnúť na rum podľa chuti.

Skladanie metrového koláča

  1. Vychladnuté korpusy nakrájam asi na 1 cm plátky a lepím za seba na striedačku žltý a hnedý a potom ešte celý obalím do plnky.

    Skladám si to na alobale, do ktorého celý koláč zabalím a nechám cez noc stuhnúť. 

  2. Na druhý deň popolievam roztopenou čokoládou, opäť ho zabalím a nechám stuhnúť.

    Krájam do šikma, čím vzniká dvojfarebný efekt.

Kľúčové slová: metrovy kolac, vianoce, sviatky,

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *