Metrový koláč je sviatočná klasika, ktorá sa nezaprie a sprevádza nás na Vianoce a Veľkú noc. Tento recept mám od svojej mamy a tá ho má od svojej mamy, čiže ďalší tradičný, poctivý recept ako ho robievala moja babka.
Metrový koláč sa nazýva aj metrák, metrová roláda, metrové rezy, tunelový koláč a nech mu vravíme akokoľvek, je to naozaj vynikajúci koláč - poctivá klasika, ktorú by som nijak nemenila.
U nás je to klasika, ktorá nesmie medzi tými všetkými sviatočnými sladkosťami a slanosťami chýbať. Keď som bola malá, nechápala som prečo sa volá metrový. Pamätám si, ako mi mama vysvetlila, že to preto, lebo je ho toľko - a rukami ukázala pomyselný meter :-)
Samozrejme, metrový koláč robíme na 2 časti, ináč by sa s ním asi nedalo manipulovať a ani by ho nebolo kde skladovať.
Metrový koláč je dvojfarebný - žltý a hnedý nadýchaný korpus, spojený maslovým krémom s príjemným rumovým podtónom a chrumkavou vrstvou čokolády na vrchu. Mňam.
Robieva sa aj nepečená varianta z Bebe keksov, ale to už je niečo úplne iné. Taký nepečený "metrový koláč" sa u nás volá Zebričkový koláč - je výborný, ale originál je predsa len nenahraditeľný.
Metrový koláč je základ vianočného pečenia, niečo ako koledy na Vianoce, alebo vianočné rozprávky. Pečiem ho vo forme na srnčí chrbát, ktorú vymastím a vysypem detskou krupicou.
Po upečení si nakrájam korpusy asi na 1 cm hrubé plátky. Ukladám ich na alobal a aby mi to držalo pokope, najprv si na ten alobal nahrubo nanesiem krém (iba taký pás aby aj na spodku koláča bol krém).
Korpusy na metrový koláč ukladám striedavo žltý a hnedý. Vždy natriem plnku na jeden korpus a prilepím k predchádzajúcim. Metrový koláč robím na dve časti aby bol spratný. Nakoniec celý metrový koláč natriem krémom a nechám najlepšie cez noc stuhnúť.
Na druhý deň metrový koláč opatrne rozbalím a nanesiem vrstvu čokolády (roztopím čokoládu s maslom), zabalím naspäť do alobalu a opäť nechám stuhnúť. Pri krájaní je dôležité nezabúdať, že metrový koláč sa krája do šikma aby vynikol farebný efekt ;-)
Zapnem rúru na 180°C nech sa vyhrieva a vyšľahám z bielkov sneh. Keď je hotový, dám ho bokom.
Teraz vyšľahám žĺtka s cukrom a postupne pridávam teplé mlieko. Následne pridávam múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej.
Na záver ručne vmiešam sneh a polovicu cesta vylejem do vymastenej a krupicou vysypanej formy na srnčí chrbát.
Do druhej polovice cesta vmiešam 1 PL holandského kakaa a vylejem do druhej formy.
Pečiem na 180°C asi 30-40 min. Pred vybratím spravím špajdlový test - pichnem do cesta a ak sa cesto na špajdlu nenalepí, korpus je upečený.
Kým sa pečú korpusy, uvarím si zo Zlatých Klasov a 600ml mlieka hustý puding. Keď je uvarený, nechám ho vychladnúť.
Maslo vyšľahám s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Postupne začnem pridávať vychladnutý puding. Nezabudnúť na rum podľa chuti.
Vychladnuté korpusy nakrájam asi na 1 cm plátky a lepím za seba na striedačku žltý a hnedý a potom ešte celý obalím do plnky.
Skladám si to na alobale, do ktorého celý koláč zabalím a nechám cez noc stuhnúť.
Na druhý deň popolievam roztopenou čokoládou, opäť ho zabalím a nechám stuhnúť.
Krájam do šikma, čím vzniká dvojfarebný efekt.
Ďakujem že ste si vytlačili tento recept a rozhodli si pripraviť toto dobré jedlo. Prajem Vám dobrú chuť :)